U izradi baze gljiva korištena literatura: Prof. dr. Romano Božac – Enciklopedija gljiva 1 i 2;    Edmund Garnweidner – Džepni gljivarski vodič;     Gerrit J. Keizer – Gljive;     Karlo Hafner – Svijet gljiva ;    Ivan Focht – Ključ za gljive  


 


  Klobuk – 
nepravilno stožast i zvonolik. Smečkasto-žute je boje prekriven
  vijugavim uzdužno postavljenim naborima po cijeloj površini klobuka.
  Klobuk se drži za stručak samo na sredini (najsličiniji opis je poput
  poluotvorenog kišobrana)
 

 
 
  Stručak
– Stručak je žučkaste boje. Visok, valjkast, šupalj i lako lomljiv.
  Unutrašnjost stručka je pahuljičasto spužvasta.


  Meso
– Meso je vodenasto, bjelkaste boje, te ugodnog mirisa i okusa.

 
  Češka smrčkovica raste od polovice ožujka do kraja travnja. Raste rado uz
  topole, divlje trešnje i vrbe. Ovo je kvalitetna uvjetno jestiva gljiva što znači
  da je otrovna u sirovom stanju i da ju je potrebno dobro termički obraditi, jer
  kuhanjem gubi laganu otrovnost,
no napominjemo da je Češka
  smrčkovica strogo zaštićena gljiva,
te se nalazi na crvenom popisu
  ugroženih gljiva Hrvatske.
 

  Slične gljive
- Pošto u ožujku i travnju u šumama ima vrlo malo gljiva
  gotovo ju je nemoguće zamjeniti sa nekom otrovnom gljivom. Zamjena
  može biti samo sa također uvjetno jestivom Prstastom smčkovicom
  (Verpom Conicom).






 




 Fotografije:
                    Božidar Laušin
 Tekst:

                    Sanja Mudrinić
  
                


    Stranicu izradila: Sanja M.